אבל זה כל הקסם. "24 קסמים ועוגה" - אורית קוריצקי
אבל זה כל הקסם. "24 קסמים ועוגה" - אורית קוריצקי

5 ספרים משגעים ושובי לב שהתגלגלו אלינו, סייעו להתקדם ברשימת המתנות האינסופית, ולקלוע בינגו לבת דודה חובבת קסמים / אחיין שחולם לאמץ חתול / שני זוגות הורים שגילו את חדוות המטבח מחדש / ואח אחד שטוען שהוא לא מסוגל לגדל אפילו נענע. התאימו את הספר ברשימה הבאה – אל מקבל המתנה הנכון (גם אצלכם במשפחה), הוסיפו עוגה שנאפתה באהבה, והרי לכם הצעת הגשה חלומית לחגים. דפדפו את זה:

#1 “24 קסמים ועוגה” – אורית קוריצקי (איורים: רונה מור, הוצאת כתר, 208 עמ’) – עכשיו ב-42 ש”ח ב”המגדלור”

ספר הביכורים המצויין של אורית קוריצקי, תסריטאית, מפיקת רדיו ועורכת טלוויזיה, נדמה כאילו נכתב בידי שוליית קוסם. כל פרק נפתח בתיאור קסם אמיתי, המרמז על פתרון קטן בדרך אל פיענוח העלילה הבלשית והמותחת; שמתחילה בחנות קסמים, ממשיכה בחשיפת פשע ומבצע הצלה שכונתי – ומסתיימת בעוגה אחת גדולה. הכל מסתבך כאשר בועז – בן (בכיתה ה’) לאם יחידנית ואחיינו של “אברי קדברא”, דוד קוסם ובעל חנות קסמים בעלת אותו שם; ואלה – ילדה זריזת ידיים ואמיצת לב – מגלים שדוד אברי, כמו שאר בעלי העסקים בשכונה נסחטים ככל הנראה בידי פושע מתוחכם. לאט לאט הם מחליטים להגות תכנית הצלה שתסייע היכן שהמשטרה הרימה ידיים, אך לא מתארים לעצמם עד כמה הם מסתכנים. כל פרק במבנה החכם ויוצא הדופן שיצרה אורית מסתיים בסוף מותח, קרוי על שם הקסם המוצג בו והמרמז על הבאות. אורית מספרת שקראה פעם ספר קומיקס שחיברה נינתו של קוסם ואקרובט סיני, כך שהַמֶשיכה לעולם הקוסמים – מספרי סיפורים ויוצרי אשליות בפני עצמם – זלגה לתוך העלילה והילכה עליה, ובכן, קסם. אז איך שולפים מכובע אחד גם תעלומה בלשית, גם סיפור התבגרות שובה לב וגם חשיפה לעולם הכי מסקרן, בכל גיל? זה כל הקסם.

 
#2 “היצורים הקסומים של מיס תורין” – ג’וי קלר (איורים: ריצ’רד ואטסון, נוסח עברי: עטרה אופק, הוצאת הכורסא ומודן) – עכשיו ב-42 ש”ח ב”המגדלור”

misst


תארו לכם חנות קטנה ומטריפה לחיות מחמד בלתי רגילות, עד כדי כך שלמעשה הן קיימות אך ורק באגדות, במעשיות עם ובמיתולוגיות. ולא סתם מהאגדות, אלא נבחרת מהשורה הפנטסטית הראשונה של כל ילד שאי פעם חלם לאמץ חיה. סיבוב בחנות כזו בדיוק מחכה לכם בספר הקסום הזה, אליה תוזמנו להיכנס יחד עם ילדון חמוד שמוקסם, חושש ומתפעל לגלות מאחורי כל חלון וחדר אליו מובילה אותו מיס תורין, יצורים כמו חד-קרן, דרקון, הידרה, עוף חול, פגסוס, קראקן, המפלצת מלוך נס, ביגפוט, הגולם ועוד. אבל כפי שהבעלים – בעצמה עוף מוזר – מבטיחה, מכאן אף אחד לא יוצא, עד שהחיה שמתאימה לו בדיוק תימצא. וזו שבחר לבסוף הלקוח הקשוח – מפתיעה לא פחות מהמצאי. בסוף הספר, מחכה רשימה אנציקלופדית שמפרטת את ארץ המקור של כל יצור, מה הן יכולותיו וכשרונו, כך שכל אחד יכול לבחור כאמור את חיית המחמד שהכי קוסמת לו. דרך מעולה להיכרות ראשונה עם יצורים מיתיים קלאסיים, עם לקיחת החלטות, בחירות ואימוץ מכל הלב. והכי שוס? להגיד את שם הספר בקול רם ולהבין את משחק המילים שלא אבד בתרגום המופלא של עטרה אופק (חברה אהובה וקסומה). אמצו בכל הכח.

 
#3 “המטבח של רותי רוסו: ספר המתכונים שכל בית צריך” – רותי רוסו (הוצאת גורדון ספרים, 232 עמ’) – עכשיו ב-108 ש”ח ב”המגדלור”


ruit1


לא חוכמה לשאול בבית של רותי רוסו – שפית מלידה, עיתונאית, בוגרת FCI מנהטן, מגישת תוכניות בישול, וגם בתה (ושותפתה למדור-אוכל) של מחברת תנ”כי הבישול, נירה רוסו – את השאלה “מה יש לאכול?”. כי מי שגדל על ברכי מתכונים קלאסיים שכל ילד כאן זלל באחריות, יודע שלא משנה מה – תמיד יש משהו טעים על האש. ובכל זאת, רותי מספרת עד כמה היא אוהבת את השאלה היומיומית הזאת, שמפגישה אותה בכל פעם מחדש עם הלבטים, ההתחשבויות, התשוקות והאיסורים שמאחוריה. כי התשובה עליה תמיד תשקף את מצב החינוך בבית, הבריאות, התרבות או המסורת, ותחשוף את היד והלב שמאכיל, מבשל ורואה את כל התמונה מהמטבח. מתוך מחקר על בחירות אוכל אישיות, נסיעות בעולם, הרצאות שקיימה על אוכל וזהות (שהוצגו אף ב-TEDx) ומפגשים שיש רק בצלחת ארצישראלית – נוצר הספר החדש והיפהפה הזה, עם שפע מתכונים שאפשר ומומלץ להכין בכל בית, מתוך אלפים שאספה, ניסתה, בדקה ובישלה שוב ושוב. כמו פוקאצ’ה מהירה, קרם גזר שהולך עם הכל, פפרדלה סלק אדום וגבינה כחולה, נזיד קטניות, עוף בדבש, מקלובה פתיתים, סופריטו קבב עם תפו”א, במיה עם בציעות בשר ולימון כבוש, בורקיטס, חריימה על חלה ביתית, מעדני חגים (מראש השנה ועד הרמדאן, מכבד קצוץ ועד הקומפוט), וכמובן פרק מתוקים שנפתח בעוגת בננות עם גנאש שוקולד ונגמר בקלאפוטי עם תאנים בלאדי. והכל נראה טעים שבא לבקש מנירה ורותי שיאמצו אותנו למשפחה בכל יום וחג. אז מה יש לאכול? הכל.


#4 “אורנה ואלה: ספר המתכונים 2” – אורנה אגמון ואלה שיין (הוצאת כנרת-זמורה-ביתן, 192 עמ’) – עכשיו ב-99 ש”ח ב”סיפור פשוט”

orna11


לכל מי שבחצי השנה האחרונה מתגרד מרעב כשנכנס לרחוב שינקין בתל אביב, וחוטף קרייב ללביבות בטטה סביב הבלוק בו שכנה המסעדה המיתולוגית “אורנה ואלה” במשך 3 עשורים, שנסגרה באביב – זה הספר בשבילכם. עם מתכונים יצירתיים, חדשניים ומגרים שאי אפשר שלא לרייר על הדפים, מגיע ספר המתכונים ה-2 של אורנה אגמון ואלה שיין, ששוב פותח בפניכם את הדלתות אל המטבח הכי מעורר תאבון ואל התפריט הכי מעורר געגועים. כולם מבוססים על מתכוני המסעדה, אך בהתאמה למטבח הביתי – מוגשים כעת באופן שימושי, מדויק, מתרפק וכזה שעוזר לגלגל הלאה את סיפור האהבה שלהן למטבח, לקהל ולטעמים מענגים; שלגמרי הקדימו את זמנם והעניקו פרשנות פורצת דרך לאוכל בריא, טבעוני או ישראלי-עכשווי. אפשר להתחיל עם פרק “בוקר” שחושף למשל את כל סודות השקשוקה, או לעבור ישר ל”ראשונות ומרקים” ולהכין סופלי, אגאדשי, סביצ’ה אנטיאס, סלט עדשים ורימונים או מרק תירס ודגים. אפשר לבחור מבין עשרות אופציות צמחוניות וטבעוניות (סינייה כרובית, גספצ’ו, פסטה פיצ’י), או לקפוץ אל “דגים ובשרים” (בורגר סלמון או גולש עגל עם תמרהינדי ואורז שחור?); ואז לחתוך לקינוחים (באונטי, בסבוסה עם גרניטה תות, מרק תפוזים עם פודינג קוזו הדרים, ועוד). יש פרק לחמים ומאפים, יש טיפים חשובים לכל שף (מקילוף נכון של עגבניות ועד התפחת מחמצת), והכל מסומן ומתחשב ברגישויות (לגלוטן ולקטוז). כך שכל אחד יכול להחיות לרגע את המסעדה הנוסטלגית, מבלי להיפרד באמת.
 
#5 “גינה להשכיר: המדריך לגידול עציצים בבית ובמרפסת” – כתבה ואיירה: בלה פוטשבוצקי (ייעוץ מדעי: יאיר גולדברג, הוצאת מודן, 120 עמ’) – עכשיו ב-65 ש”ח ב”סיפור פשוט”

gina2

גם אם מעולם לא הצלחתם לגדל לאקי במבוק, אם הרגתם כל סחלב שקיבלתם או הצלחתם לייבש קקטוס – הספר הזה יהפוך אתכם לד”ר מדופלמים לסוקולנטים או לפחות לשרוּכים אחרי שרכים. הכירו את המדריך הכי ידידותי לכל גנן ביתי מומחה או חובבת אדניות, שרוצים להתחיל אבל אין להם מושג ירוק. בלה פוטשבוצקי, מאיירת ובוגרת המחלקה לתקשורת חזותית ב”שנקר”, גדלה בבית עם גינה מטופחת לתפארת. כשעברה לגור בדירות שכורות, וניסתה להקים גינה משלה, גילתה שיש לה הרבה מה ללמוד. וכך עשתה. את החומר שמצאה וליקטה – הגישה כעבודת גמר מאויירת ומרהיבה, שכעת רואה אור כמדריך מהמם ביופיו ושימושי להפליא. החל מכללי אצבע פשוטים, כמו איזה דשן לבחור, איפה להציב מה (בחלון או בסלון?), איך לנקז; עבור במילון סוקולנטים (ה-מילה של 2019); הבהרות לגבי צמחים שמעדיפים חושך (בפרק עם השם הכי קולע – “פולניה”); פרק על צמחי מרפא ותבלין (ליידי, עשית חשק לגרניום לימוני!); הבדלה בין עצים לעציצים לבין להיט באדנית; ועד למזיקים. יש כאן הכל, כולל התשובה לשאלת השאלות – אז כמה להשקות? כל עקרונות הגינון מוגשים באופן מאויר ומאיר עיניים, עם הומור וטיפים פשוטים ליישום, כדי להפוך את החוויה לקלילה ומובנת, ואת המרחב הפרטי שלכם (גם אם מדובר במדף במשרד או חלון בשירותים) – לירוק יותר. גינון נעים!