תראו מה בישלנו לכם. גספצ'יו אנדלוסי מהסרטים
תראו מה בישלנו לכם. גספצ'יו אנדלוסי מהסרטים

מכירים את אלה שאומרים “עזבו, חם לי מדי בשביל לאכול”? אז אנחנו זה לא הטיפוס.

הנה 3 מנות קיץ שניסינו לאחרונה ממתכונים ששלפנו מפה ומשם ומאז לא יורדות לנו מהשולחן, וגם לכם ממש כדאי לצלול אליהן (הערב למשל): גספצ’יו עגבניות מרענן, סלט פרגולה בריא, וקישואים צלויים בציר נענע ושום. ים-יאמי.

הצעת הגשה – עם מאוורר וגיא פינס בצד:

#1 המנה – מרק גספצ’יו אנדלוסי (קר)
מאיפה לנו – מקורס אוכל שעשינו פעם בברצלונה (Barcelona Cooking)
מה צריך (ל-4 מנות): 6 עגבניות
1 שן שום
חצי פלפל אדום (גמבה)
פלפל ירוק חריף קטן
1 פרוסת לחם
2 כפיות שמן זית
חצי מלפפון
כוס מים (300 מ”ל)
2 כפיות של חומץ שרי (או כל חומץ בן יין אחר)

מה עושים:
1. מגרדים את העגבניות וחותכים את כל הירקות בנפרד
2. שמים בצד בערך 50 גר’ מהמלפפון, הפלפל הירוק והגמבה, וקוצצים אותם דק (לקישוט הגספצ’יו בסוף)
3. את פרוסת הלחם טבלו והשרו בצלחת במים ובחומץ.
4. בקערה נפרדת טחנו את כל הירקות (בעזרת מטחנה ידנית או במערבל מזון). לאט לאט הוסיפו גם את הלחם הספוג, וגם את שמן הזית עד ליצירת מרקם אחיד.
5. שימו במקרר למשך שעה, ואז הוציאו וקשטו בעזרת הירקות הקצוצים (מסעיף 2).
6. מומלץ להגיש עם צנים (מרוח במעט שום, שמן זית ועגבניה) או פוקצ’ה קלויה בצד (מעולה לספיגה של סוף המרק).


 
#2 המנה – סלט פרגולה איטלקי (FREGULA)

יצא לנו בול ככה, נשבעים. סלט פרגולה (צילום: מתוך הספר The Meat Free Monday Cookbook, Kyle Books Limited.)

יצא לנו בול. סלט פרגולה (מתוך The Meat Free Monday Cookbook, Kyle Books של פול, מרי וסטלה מקרתני)

מאיפה לנו – טעמנו ונדלקנו על הסלט הזה במסעדה (“הפיצה“, בוגרשוב 51, ת”א) וניסינו להכין בעצמנו נוסח ביתי משודרג
מה צריך: חבילת פניני-פסטה אפויות, עדיף מקמח סמולינה מסרדיניה (נסו למצוא את סוג הפתיתים האפויים שנותנים לסלט את שמו – Fregula Sarda)
10-15 עגבניות שרי (עם עדיפות למנומרות)
3-4 כפות שמן זית איכותי (הפייבוריט שלנו: שמן מחוות “מקורה” מסוג קלמטה)
חבילת מוצרלה די בופאלו (של “חוות הבופאלו“)
קופסת ארטישוק משומר בשמן זית (מומלץ של Ponti)
צלפים משומרים (שוב מומלץ של Ponti)
קופסת שימורי אנשובי (גם כאן כדאי להשקיע בקופסא מסוג Ortiz)
7-10 זיתי קלמטה (עדיף מגולענים ובמשקל)
חצי לימון
מלח ים אטלנטי
פלפל שחור
לפי הטעם: מעט עלי בזיליקום, מעט כוסברה, מעט נענע, 2-3 גבעולי בצל ירוק

מה עושים:
1. מבשלים את הפתיתים במים רותחים (לפי ההוראות), ובסיום מחכים שיתקרר מעט
2. אחרי שהפסטה מתקררת, מעבירים לכלי ערבוב גדול ומוסיפים שמן זית
3. חותכים גס את חבילת הארטישוק מוסיפים לקערה (אפשר להוסיף גם מעט מנוזל השימור)
4. מוסיפים את עגבניות השרי חתוכות לחצאים או רבעים (לפי העדפתכם)
5. קורעים את זיתי הקלמטה אל תוך הסלט
6. מוסיפים מעט צלפים
7. קוצצים מס’ רצועות אנשובי (לפי הטעם) דק-דק ומוסיפים לסלט
8. קורעים ידנית באופן גס ומוסיפים את כדורי המוצרלה
9. מוסיפים מלח, פלפל, חצי לימון סחוט, מערבבים הכל ומעבירים לכלי הגשה
10. לקישוט – מוסיפים לפי הטעם בצל ירוק, כוסברה, נענע ובזיליקום קצוצים.


#3 סלט קישואים ועגבניות שרופים בנענע

נזלל לפני שהספקנו לצלם. ההכנות ומתכון לסלט קישואים ועגבניות שרופות של הדיי עפאיים (צילום בעיתון: דן פרץ)

נזלל לפני שהספקנו לצלם. מתכון לסלט קישואים ועגבניות שרופות של הדיי עפאיים (צילום בעיתון: דן פרץ)


מאיפה לנו? ממתכון מעולה של הדיי עפאיים (“ועדת קישוא“, מוסף הארץ, 19.6.15) שקצת אילתרנו לבד
מה צריך: 4-5 קישואים מאורכים
5 עגבניות בשלות
3 שיני שום
חצי כוס עלי נענע
רבע כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד
מלח אטלנטי
פלפל שחור גרוס

מה עושים:
1. במקור – פורסים רשת מתכת על גבי להבת אש גדולה וחורכים את העגבניות והקישואים עד שקליפתם נצרבת מכל צדדיה. למי שאין רשת – הסתדרנו גם עם צלייה על מחבת גדולה ואז סידרנו על רשת בתנור והמשכנו עד צריבה ופעפוע של הירקות. בסיום, מעבירים את הקישואים והעגבניות לקערה נפרדת שיתקררו מעט.
2. את השום והנענע כותשים עד לפירוקן (במקור במכתש ועלי, אנחנו הסתדרנו גם עם קוצץ השום). מוסיפים למחית את שמן הזית ומיץ הלימון.
3. חותכים גס (או קורעים ידנית) את העגבניות והקישואים החרוכים.
4. יוצקים מעליהם את מחית שמן הזית, הלימון, הנענע והשום. מניחים לסלט לעמוד קצת עם הרוטב.
5. מוסיפים פלפל ומלח לפי הטעם
6. אפשר להגיש עם פיתה וטחינה בצד (או לספוג הכל עם חלה טריה)

בתאבון!